Sans I Estalvis

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 100:44:14
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

Adam Martín presenta "Sans i estalvis", un programa que vol ser una eina útil per millorar els hàbits saludables, entendre la importància de l'alimentació i el poder de l'activitat física raonable per augmentar la nostra qualitat de vida i prevenir situacions de risc.

Episodios

  • El pòdcast que la indústria alimentària no vol que escoltis

    08/04/2024 Duración: 42min

    Comprar aliments saludables i seguir una dieta sana s'ha convertit en un acte d'heroïcitat, però no és tan complicat si disposem de bona informació. La dietista nutricionista Andrea Sorinas ens l'ofereix al llibre "El libro que la industria alimentaria no quiere que leas" (Cúpula), on, de manera planera, rigorosa i exhaustiva, ens explica una pila de coses relacionades amb l'acte d'alimentar-nos: des de com comprar al súper, com llegir les etiquetes o organitzar els àpats, fins a com enfrontar-nos a les temptacions. I tot, des de la flexibilitat i sense culpa.

  • Peix, salut i sostenibilitat

    01/04/2024 Duración: 12min

    Dediquem aquest capítol a parlar del peix, un aliment molt interessant per als omnívors per les seves propietats nutricionals, en especial per la quantitat de proteïnes i pel perfil de greixos saludables que té. Però quin és millor, el peix blau o el blanc? Quant de peix hem de menjar cada setmana? És veritat que el peix blau esta contaminat amb mercuri? Quines són les recomanacions de les autoritats sanitàries sobre això? Es ho explica l'Adam Martín.

  • Què és la llet A2 i quins beneficis té?

    25/03/2024 Duración: 11min

    Des de fa un temps, podem trobar una llet diferent als supermercats, etiquetada amb una lletra i un número: A2. Què vol dir, això? En què és diferent de la llet convencional? És veritat que és més fàcil de digerir? Ens ho explica l'Adam Martín, que també ens parla del que diuen la majoria d'estudis sobre el paper real que ha de tenir la llet a la dieta... I és sorprenent.

  • Els millors hàbits per viure més anys i millor

    17/03/2024 Duración: 46min

    Els avenços de la ciència ens permetran viure més anys, però les malalties no transmissibles, com el càncer o els problemes cardiovasculars, van en augment. Què podem fer per viure més anys però amb bona qualitat de vida? Explorem el paper que tenen la dieta, l'exercici, l'estrès, les relacions socials o el son en la nostra longevitat amb la dietista Maria Puntí, autora del llibre "La piràmide de la longevitat" (Columna/Vergara).

  • Comprar bé al súper per menjar millor

    11/03/2024 Duración: 47min

    Els productes congelats són sans? Si hi diu "sense sucres afegits" és millor? Hi ha algun cereal per esmorzar saludable? Parlem amb el doctor Àlex Yáñez de la Cal, autor del llibre "Compra bé, menja millor" (Amat Editorial), on dona consells per trobar productes saludables al supermercat, aprendre a llegir les etiquetes i identificar tots els paranys de la indústria alimentària.

  • Tot sobre l'omega-3

    04/03/2024 Duración: 12min

    Parlem de l'omega-3, un greix tan famós que apareix en anuncis i en alguns productes del supermercat. Es mereix aquesta fama? Quines propietats té? Com el cuinem? Vegetarians i vegans poden tenir problemes de dèficit d'omega-3? Cal prendre suplements?

  • Els superaliments no existeixen

    26/02/2024 Duración: 12min

    D'un temps ençà, productes com la quinoa, la col kale o l'espirulina s'han convertit en sinònim de salut... Són tan bons com diuen? Què passa si no en mengem? Per què són tan cars? Són realment la clau per a una vida més saludable o només és una estratègia de màrqueting? Parlem de superaliments.

  • Tinc 50 anys i començo a oblidar-me de coses: és normal?

    19/02/2024 Duración: 41min

    Quan arribem a finals dels 40 ens adonem que el nostre cervell ja no és tan ràpid com abans, que perd flexibilitat o que ja no recordem amb tanta facilitat segons quins noms. A canvi, guanyem en aspectes com el control dels impulsos. Tot això forma part del procés normal de l'envelliment i no ens ha de preocupar... o sí? En parlem amb Gema Climent, neuropsicòloga clínica i psicòloga forense i autora del llibre "Viaje a tu cerebro" (Sinequanon).

  • El fred ens posa malalts? Desmuntem aquest i altres mites sobre la salut de les criatures

    12/02/2024 Duración: 52min

    La febre és tan precupant? Podem donar-los maduixes abans de l'any d'edat? Cal comprar productes d'alimentació específics per a criatures? El fred els posa malalts? Per què banalitzem la salut mental dels adolescents? Parlem de mites pediàtrics amb la pediatra Lucía Galán, que acaba de publicar el llibre "El frío no entra por los pies. El libro que derriba todos los mitos sobre la salud física y mental de niños y familias" (Planeta).

  • El que diu el pes sobre la teva salut

    05/02/2024 Duración: 16min

    És possible tenir sobrepès i estar sa? És el mateix estar prim que estar sa? El pes és un paràmetre de salut important, però només és una peça dins del puzle de la salut. L'Adam Martín repassa alguns del mites sobre pes, greix i dieta.

  • Sense gluten, light, low-carb, enriquit amb... Per què ens compliquem tant la vida quan mengem?

    29/01/2024 Duración: 51min

    Fa només 50 anys era completament normal que una criatura berenés pa amb vi i sucre, la seguretat alimentària era pràcticament inexistent i gairebé no hi havia ultraprocessats, però menjàvem sense tants prejudicis i sense pensar en la salut o el pes. Hem anat a millor o hem empitjorat? En parlem amb Miguel Ángel Lurueña, doctor per la universitat de Salamanca i llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments, que ha publicat el llibre "Del ultramarinos al hipermercado" (Destino).

  • Obesitat: la força de voluntat no hi té res a veure

    22/01/2024 Duración: 44min

    En aquest capítol entrevistem la doctora Marian García, coneguda a les xarxes com a Boticaria García. Aquesta divulgadora i nutricionista acaba de publicar el llibre "Tu cerebro tiene hambre" (Planeta), on explica les causes de l'obesitat -que són molt més complexes del que solem pensar- i dona eines per ajudar-nos a controlar-la, esquivant els prejudicis de la grassofòbia.

  • Una altra ensarronada: la dieta dissociada

    15/01/2024 Duración: 11min

    La dieta dissociada recomana no barrejar en el mateix àpat proteïnes amb hidrats de carboni. Forma part d'una llarga llista de dietes miracle que prometen perdre pes de manera senzilla i ràpida, però que deixen la salut de banda. Es tracta d'una dieta que no té cap tipus d'evidència científica i que pot arribar a ser perillosa. L'Adam Martín t'explica per què.

  • L'enganyifa del col·lagen

    08/01/2024 Duración: 11min

    El col·lagen és el suplement de moda i fins i tot hi ha algun bar que comença a oferir-lo a les seves begudes. Si hem de fer cas de la publicitat i dels influencers, és absolutament indispensable per a la salut de la pell o dels ossos. Adam Martín t'explica què és el col·lagen, per a què serveix, què en diu l'evidència científica i (espòiler) per què no cal llençar els diners comprant-ne suplements.

  • Mapa de ruta saludable per al 2024

    01/01/2024 Duración: 22min

    Encetem un nou any i ho fem amb una llista de consells bàsics per posar fil a l'agulla amb la salut. L'Adam Martín ens explica de manera ràpida els consells fonamentals per tenir una bona base: què hem de menjar, què hem de beure, quantes hores hem de dormir, quanta i quina activitat física hem de fer... Un repàs de tot el que hem après durant el 2023 per posar-ho en pràctica durant el 2024.

  • Per Nadal, relaxa't!

    25/12/2023 Duración: 13min

    Durant un any fas més de 1.000 àpats entre esmorzars, dinars i sopars: quina importància tenen els sis, set, vuit àpats de les festes? Dediquem aquest capítol a donar alguns consells per rebaixar una mica la càrrega de sucres, greixos i alcohol dels àpats familiars i de negocis sense renunciar a res, però també parlem de com rebaixar la culpa per menjar massa i, sobretot, de com posar el focus allà on cal.

  • Petits canvis en alimentació, grans beneficis en salut

    18/12/2023 Duración: 17min

    En aquest capítol, Adam Martín us proposa fer alguns petits canvis en l'alimentació per generar grans beneficis en la salut i, el més important, sense fer sacrificis importants i sense pràcticament renunciar a res. Un clàssic "fes això en comptes d'allò altre" amb productes que podem trobar fàcilment a qualsevol supermercat i que, de retruc, en alguns casos ens permeten fins i tot estalviar al cistell de la compra.

  • Exercici més enllà dels 50 anys: quin, com, quant i per què?

    11/12/2023 Duración: 01h43s

    Un dels molts mites que hi ha sobre l'activitat física és que a partir d'una determinada edat ja no és necessària perquè no proporciona cap benefici. La realitat és just la contrària: els beneficis són inacabables. Els repassem amb l'entrenador Néstor Serra, llicenciat en Activitat Física i millor entrenador personal d'Espanya el 2016, que acaba de desenvolupar un mètode per entrenar i guanyar salut a partir dels 50 anys.

  • Guia bàsica per entendre la relació entre la microbiota i la salut

    04/12/2023 Duración: 57min

    Tothom parla de la importància que té la microbiota en la salut, però poca gent sap realment de què està parlant. Cal prendre probiòtics o ens estan prenent el pèl? I si hem pres un antibiòtic, què hem de fer? Per què són tan importants els aliments fermentats? Quina relació hi ha entre el nostre estat d'ànim i la microbiota intestinal? Ho demanem a la doctora Sari Arponen, doctora en Ciències Biomèdiques i experta en microbiota, que acaba de publicar "El mundo secreto de la microbiota" (Timunmas) un llibre il·lustrat per Lirios Bou per explicar a les criatures la importància que tenen els microorganismes que viuen a dins del cos.

  • 10 (o més) coses que sí que has de fer si vols perdre greix

    27/11/2023 Duración: 16min

    Si fa uns dies l'Adam Martín t'explicava tot el que no has de fer si vols perdre greix, en aquest capítol et dona consells avalats per la ciència per perdre pes de manera saludable i no perdre ni la paciència ni la salut mentre ho fas. Aparca la dieta i prova tot això!

página 1 de 8