Solidaris

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editor: Podcast
  • Duración: 299:11:25
  • Mas informaciones

Informações:

Sinopsis

Albert Segura genera solidaritat! El "Solidaris" és desenvolupament, és pau, drets humans i moviments socials. L'aparador de les persones, de totes les que treballen per fer un món més just. Amb una mirada crítica, però constructiva, busca l'equilibri!

Episodios

  • De quin color és la nostra pell?

    18/01/2025 Duración: 57min

    Entrevistem la fotògrafa brasilera Angelica Dass per parlar d'"Humanae", un projecte majúscul sobre el color de la pell que documenta, agafant de base la paleta de colors del sistema Pantone, quins són els colors reals que defineixen la humanitat. Es tracta de retrats fets a més de quatre mil voluntaris en una vintena de països amb orígens i condicions socials diverses. Visitarem un dels tallers que ha fet a Barcelona amb persones que es dediquen a la docència o a temes socials. I acompanyarem els alumnes de cinquè de primària de l'Escola Camins de Banyoles durant una classe de plàstica on treballen, precisament, amb material d'Angelica Dass i de l'escriptora i divulgadora antiracista Desirée Bela-Lobedde.

  • Teatre i humor al servei de la salut

    11/01/2025 Duración: 54min

    Entrevistem Angie Rosales, fundadora de l'ONG Pallapupas, que des de fa 25 anys omple de somriures i d'humor les habitacions de moltes residències i hospitals de Catalunya. També visitarem la Fundació Pere Relats de Barcelona per conèixer la feina dels Pallapupas amb gent gran que pateix demència. Per acabar, la fotoperiodista Anna Surinyach, ens parla del projecte "Soul Music. How art heals", de la fotògrafa Ana Palacios, que explora com la música i altres arts ajuden a millorar l'estat d'ànim de les persones malaltes o dependents. És un treball fet en més d'una vintena d'hospitals de tot l'Estat, entre els quals l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

  • Escoles d'adults: l'oportunitat de seguir aprenent

    04/01/2025 Duración: 01h39s

    Les escoles d'adults realitzen una funció social molt important. La Fina va aprendre a llegir i a escriure quan es va jubilar i amb 70 anys va aconseguir treure's el carnet de conduir gràcies al suport d'un dels seus professors, Àngel Marzo. La Regina, en Nabil, l'Eva i l'Anas estudien al Centre de Formació d'Adults de Girona per tenir més oportunitats laborals. En aquest programa coneixerem les seves històries i motivacions. A Catalunya hi ha 128 escoles d'adults públiques, que se sumen a les municipals i a la formació que ofereixen moltes entitats i associacions.

  • Mauro Entrialgo: "L'ostentació del mal està de moda"

    28/12/2024 Duración: 56min

    Parlarem amb l'humorista gràfic, Mauro Entrialgo, autor de l'assaig "Malismo. La ostentación del mal como propaganda" a Capitán Swing, on posa nom a l'estratègia cada vegada més extensa d'exposar actituds, missatges i accions absolutament reprovables, per treure'n algun tipus de benefici. També parlarem del mal i odi a les xarxes amb Proyecto Una, un col·lectiu d'escriptura anònim que intenta entendre com funcionen les comunitats digitals, i que ha publicat "La viralitat del mal" a l'Editorial Descontrol. I amb el reporter Plàcid Garcia Planas parlarem de la maldat i la naturalesa humana en contextos bèl·lics.

  • Propostes culturals per a aquest Nadal

    25/12/2024 Duración: 32min

    Els col·laboradors del "Solidaris" ens recomanen documentals, lectures i pel·lícules per a aquests dies de festa. -Anna Surinyach, fotoperiodista: "For Sama", documental de Waad al-Kateab i Edwuard Watts. I el llibre "Agata", de la fotògrafa belga Bieke Depoorter. -Desirée Bela-Lobedde, escriptora i divulgadora antiracista: "Germana al marge", d'Audre Lorde, traduït al català per Denise Duncan (Manifest Llibres). "La palabra de una niña negra", de Maisa Sally-Anna Perk i il·lustrat per Maria Trigueros Pérez (Apuleyo Ediciones). -Plàcid Garcia-Planas, reporter: Les pel·lícules "El ministro de propaganda", de Joachim Lang, i "Marco, la veritat inventada", dirigida per Aitor Arregi i Jon Garaño.

  • Zainab Fasiki: "Les dones no ens hem de tapar"

    21/12/2024 Duración: 55min

    Entrevistem la il·lustradora marroquina Zainab Fasiki que a través del seu art reivindica la nuesa i el dret a no tapar-se en una societat conservadora. Els sectors més retrògrads consideren els seus dibuixos una ofensa a la religió musulmana i, per això, està amenaçada de mort. Fasiki acaba de publicar "Hshouma: cos i sexualitat al Marroc". També parlarem amb Mimunt Hamido, activista feminista d'origen marroquí, que ha rebut amenaces per qüestionar l'ús del vel o per defensar la llibertat sexual. I per tancar el programa visitarem la botiga especialitzada en còmics "Sabadell Còmics" per conèixer altres títols que utilitzen el llenguatge de la historieta i del còmic per explicar realitats complexes.

  • Sebastiao Salgado: "Som una espècie depredadora"

    14/12/2024 Duración: 59min

    El brasiler Sebastiao Salgado ha fotografiat el món en la seva complexitat. Amb 80 anys, ha trepitjat més d'un centenar de països per documentar guerres, crisis humanitàries, fam, migracions. Des de fa un temps el seu treball se centra en la natura, en les zones del planeta que s'estan salvant de la destrucció. Parlarem amb ell en profunditat del seu últim treball "Amazònia", que ha aterrat a Barcelona en una exposició a les Drassanes Reials que es podrà veure fins al 20 d'abril del 2025. També conversarem de la trajectòria vital i professional del fotògraf establert a Santa Coloma de Gramenet, Joan Guerrero, mort al mes d'abril, amb els fotoperiodistes Anna Surinyach i David Airob. Salgado va rebre el primer premi Joan Guerrero, concedit per l'entitat Catalunya Mirades Solidàries.

  • La literatura que falta

    07/12/2024 Duración: 55min

    Entrevistarem les fundadores de Jande Editorial, un projecte editorial de veus racialitzades i d'origen migrant. Són les editores Aissata M'ballo Diao i Diana Rahmouni Audenis. També ens acompanyarà la poeta Fàtima Saheb, autora del poemari "Mares migrants", el primer títol que publicarà Jande al febrer del 2025. Amb l'escriptora i divulgadora Desirée Bela-Lobdde parlarem amb l'activista i formadora Basha Changue. Les dues formen part de La Casita Ediciones, una iniciativa per visibilitzar el pensament negre i feminista en un context on aquestes veus acostumen a ser excloses. Entre d'altres, ofereixen serveis de traducció i assessorament editorial, i organitzen clubs de lectura.

  • Víctimes que no encaixen

    30/11/2024 Duración: 55min

    Bàrbara Mestanza és actriu, cantant, dramaturga i supervivent de violència sexual. El seu camí fins a poder parlar ha estat molt dur perquè no encaixava dins dels estereotips del que bona part de la societat espera d'una víctima d'agressió. Parlarem amb ella sobre "Sucia", l'obra de teatre, el llibre i el documental sobre la seva experiència. També abordarem les arrels antropològiques dels estereotips vinculats a la violència masclista amb l'antropòloga Ana Burgos i la psicòloga social i també supervivent d'agressió sexual Laura Castells. I sabrem com afecta a la pràctica aquest imaginari amb l'advocada del despatx Nèmesi, Júlia Humet, Gemma Altell, psicòloga especialista en violències masclistes, i Carlos Pascual, jutge del Jutjat de Violència sobre la Dona Número 1 de Barcelona.

  • "Contra la neutralitat, periodisme compromès"

    23/11/2024 Duración: 01h02min

    Després d'una llarga trajectòria a la universitat, el professor de Periodisme Polític Xavier Giró s'ha jubilat. Parlarem amb ell sobre l'ofici arran de la publicació del seu últim llibre: "Contra la neutralitat. Un periodisme de pau i de lluita", que trobareu a Crític i a Pol·len Edicions. Sobre l'experiència del reporter sobre el terreny, ens acompanyarà el nostre col·laborador Plàcid Garcia-Planas. I tancarem el programa parlant dels referents que ens construeixen com a professionals amb dos antics alumnes de Giró a la Universitat Autònoma de Barcelona: Majo Siscar, periodista a "Lo de Évole", i Sergi Picazo, fundador del mitjà digital Crític.

  • Històries contra l'estigma

    09/11/2024 Duración: 59min

    Entrevistem el cineasta Hammudi al-Rahmoun Font, que acaba d'estrenar la sèrie "Dieciocho" a RTVE Play. Es tracta d'una història d'amor i d'adolescència que aborda la realitat dels menors estrangers no acompanyats. També parlem amb l'escriptora i divulgadora sobre educació antiracista Desirée Bela-Lobedde. Amb la fotoperiodista Anna Surinyach, visitem l'exposició "Goals for change" a la Nau Bostik de Barcelona per parlar amb dos dels seus autors, els fotoperiodistes Ofelia de Pablo i Javier Zurita. El projecte té com a protagonistes els integrants de l'equip de futbol FC Darna, del barri del Raval, un grup d'onze joves que van migrar sols a Catalunya i que a través de l'art han creat una nova narrativa visual per lluitar contra el racisme. Més informació del projecte a: https://ofelia-zurita.com/portfolio-item/goals-for-change/ Fotografia: (c) Proyecto Goals for Change de Ofelia de Pablo y Javier Zurita con Pablo Tosco.

  • Udi Raz: "Un jueu amb quipà i kufia"

    02/11/2024 Duración: 56min

    Udi Raz és un destacat activista jueu antisionista per la pau. Nascut a Haifa, entre Tel-Aviv i Beirut, aquest investigador és un dels organitzadors de les manifestacions a favor d'un alto el foc a la franja de Gaza. Parlarem amb ell sobre com es viu, des d'Alemanya, la guerra a Gaza i amb quins dilemes s'enfronta un jueu, que com ell defensa la causa palestina. Hi posarem context amb Oriol Serra, corresponsal de 3Cat a Alemanya. Arran d'aquest conflicte parlarem de pau i educació. Com es pot abordar la pau a les escoles en un món violent? Per això entrevistarem els professors Toni Álvarez i Oriol Francesch, i Cécile Barbeito, investigadora de l'escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  • Natura, cultura i resistència

    26/10/2024 Duración: 56min

    Eliane Brum és periodista, escriptora i documentalista. El 2017 es va instal·lar a Altamira, a l'Amazònia brasilera, per denunciar el que ella ha anomenat "guerra contra la natura". Parlarem sobre les conseqüències de la desforestació que pateix aquesta regió i que explica molt bé al llibre "La Amazonia. Viaje al centro del mundo", publicat a Salamandra. També coneixerem l'antropòloga i politòloga Tajëëw Díaz Robles, del poble mixe, a Mèxic, i la seva tasca per preservar la llengua dels seus avantpassats. I entrevistarem Mireia Pozo, directora del documental "Guardianes", i l'activista Mencay Caiga, de la comunitat waorani de l'Equador, sobre la lluita d'aquest poble per preservar el parc nacional Yasuní de l'extracció petroliera.

  • Humor en temps de guerra

    19/10/2024 Duración: 54min

    El reporter Plàcid Garcia-Planas i l'historiador Arnau González Vilalta són els comissaris de l'exposició "Tinta contra Hitler" que es podrà veure fins al 16 de febrer al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat. Una mostra que recull bona part de les caricatures que l'artista català Mario Armengol va fer durant la Segona Guerra Mundial al servei dels aliats. Parlem amb ells sobre l'humor com a arma de guerra i el seu paral·lelisme amb els conflictes actuals. Sobre humor i límits, entrevistarem l'historiador Manel Lucas, imitador de Franco al programa "Polònia" i descobrirem l'espectacle "Chistes contra Franco" que estan preparant Darío Adanti, dibuixant de còmic, humorista i fundador de la revista Mongolia, i l'artista conceptual Eugenio Merino. Autor de la vinyeta: Mario Armengol Agraïments: Família Armengol Gasull, MUViM, Paco Alcántara

  • Treball humanitari i noves narratives

    12/10/2024 Duración: 58min

    Entrevistem Paula Farias, metgessa, escriptora, treballadora humanitària i expresidenta de Metges sense Fronteres, per parlar sobre la seva experiència en missions arreu del món. En relació amb les imatges que ens arriben dels llocs en conflicte, tindrem la fotoperiodista Anna Surinyach, que també va treballar a MSF. Parlarem de "Dans la mesure de l'impossible", del director portuguès Tiago Rodrigues, que es podrà veure al Temporada Alta. L'obra es basa en els testimonis reals de cooperants humanitaris sobre el terreny. Escoltarem les reflexions de Manuel Pérez, crític teatral a El Periódico i director de la revista Entreacte i Narcís Puig, adjunt a la direcció del Temporada Alta. Estrenem secció amb l'escriptora i conferenciant dedicada a la divulgació de l'educació antiracista Desirée Bela-Lobedee per parlar de la imatge que les creacions culturals i les campanyes de màrqueting ens transmeten dels cooperants i les entitats humanitàries. Fotografia: Anna Surinyach.

  • De baixa per salut mental

    05/10/2024 Duración: 01h01min

    El 10 de maig del 2024, la Maite va deixar de treballar moderant continguts per a una empresa subcontractada pel gegant META, propietari de Facebook i Instagram. L'impacte en la seva salut mental ha estat molt profund i abasta des d'atacs de pànic fins a un intent de suïcidi. Ha demandat l'empresa i està immersa en un procés perquè se li reconegui tot el que ha patit com a malaltia professional, i no comuna. Coneixerem el seu testimoni i parlarem amb Àlex Tisminetzky, advocat del Col·lectiu Ronda, i Mònica Pérez, de CCOO. També sentirem Oriol Rebagliato, metge de família del CAP Gòtic de Barcelona. I obrirem el focus per parlar de sinistralitat laboral i drets amb els testimonis de Balagie Sumarech i Diari Diaby, que van perdre el tiet i el germà en accidents a la feina.

  • Sàhara Occidental: lluita contra l'oblit

    28/09/2024 Duración: 57min

    Entrevistem la cantant i activista saharaui Aziza Brahim, que ha publicat el seu cinquè disc, "Mawja". Brahim canta des de l'emoció més profunda per fer arribar la causa saharaui arreu del món, igual que fan altres artistes en la diàspora. Coneixerem els treballs que la periodista brasilera Laura Dauden ha fet sobre el Sàhara Occidental. Parlem d'"Insumisas", que aborda el paper de les dones dins el moviment d'autodeterminació del poble saharaui, i d'"Ocupación S.A.", que denuncia l'espoli de recursos naturals per part d'Espanya i el Marroc. Amb la fotoperiodista i editora gràfica de la revista 5W, Anna Surinyach, coneixerem els projectes del fotògraf Pau Coll, membre del col·lectiu Ruido Photo, vinculat amb la comunitat saharaui. Fotografia: Pau Coll.

  • Què fan governs i corporacions per pal·liar la crisi climàtica?

    21/09/2024 Duración: 53min

    Entrevistem Miguel Pajares, llicenciat en Ciències Biològiques i doctor en Antropologia Social. Acaba de publicar "Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic", a Raig Verd, guardonat amb el Premi Llibreter 2024. Un llibre farcit de dades i referències científiques en el qual denuncia la hipocresia i les accions poc efectives de governs i grans corporacions per complir el compromís de zero emissions per al 2050. També descobrim les accions d'Ecologistes en Acció Catalunya contra l'ecoblanqueig amb Gladys Varela, de l'equip jurídic de l'entitat. I sobre els efectes del canvi climàtic al nostre entorn més proper, parlarem amb l'escriptor Gabi Martínez que ha publicat la novel·la "Delta" a Ara Llibres. La trama se situa a l'illa de Buda, la primera illa d'Europa que es preveu que desaparegui per l'augment del nivell del mar.

  • L'Afganistan, sobreviure a l'apartheid de gènere

    14/09/2024 Duración: 01h01min

    A l'Afganistan dels talibans hi continua l'esborrament de les dones. Najiah Mohammadi va fugir d'un matrimoni forçat i Karima Shujazada ho va fer perquè la seva vida, com a activista, corria perill. Les dues viuen a Catalunya des del 2022. Parlarem amb elles sobre la situació que viuen les dones a l'Afganistan arran de la publicació dels últims edictes dels talibans. També coneixerem com ho viuen els homes que es posicionen contra del règim extremista amb Nemat Baig, un informàtic de 29 anys refugiat a Catalunya. Amb la fotoperiodista Anna Surinyach conversarem amb la periodista Mònica Bernabé, especialista en l'Afganistan i autora, entre d'altres, de "Crónica de un fracaso. Afganistan, la retirada" ,a Debate. I analitzarem la repressió i la violència contra les dones arreu del món amb la psicòloga Maria Eugenia Blandón, tècnica de l'Àrea de Memòria, Convivència i Reconciliació de l'Institut Català Internacional per la Pau.

  • Parelles interculturals: convivència, tradició i mirada externa

    07/09/2024 Duración: 56min

    En els últims 25 anys les unions interculturals han augmentat considerablement a Catalunya, segons l'Idescat. Sentirem les històries del Mamadou Balde, originari de Guinea Bissau, i la seva parella, la barcelonina Eva Tortajada. També ens acompanyaran la taiwanesa Mei Chiun Teng Peng i el Lluís Feliu, que es van conèixer treballant en l'àmbit social. Coneixerem l'experiència del Jude Umeh, nascut a Nigèria, un país on l'homosexualitat està perseguida, i del Carles Riera, del Pla de l'Estany. I aprofundirem en aquest tipus de relacions i famílies amb Teresa Habimana Jordana, doctora en Antropologia, filla de pare ruandès i mare catalana. ¿

página 1 de 18