Sinopsis
El món al detall. Més enllà de la notícia, ens aturem en la política internacional, les disputes territorials, la cultura, la geopolítica. Cada setmana un racó de món a l'antena
Episodios
-
Els semiconductors, el petroli del segle XXI
15/01/2025 Duración: 30minEl poder econòmic i militar reposa en els semiconductors. Sense semiconductors, el món deixaria de funcionar. Els Estats Units en tenen el domini, amb la col·laboració de Taiwan, tot i que la Xina hi inverteix més que ningú per atrapar-los, mentre que la Unió Europea és al vagó de cua.
-
"Com més en saps, d'energia nuclear, menys por li tens"
11/12/2024 Duración: 32minFinlàndia obrirà un magatzem permanent per a combustible nuclear gastat, el primer al món. Molts defensen la seguretat de l'energia nuclear per deixar enrere els combustibles fòssils. Per d'altres, les nuclears estan condemnades a desaparèixer a favor de les renovables.
-
"Només eren agents de l'estat britànic. No hi havia res personal"
27/11/2024 Duración: 32minA Colòmbia, Irlanda del nord i Guatemala els bàndols que lluitaven a mort van haver de seure per acabar la guerra. Aquells processos de pau poden servir d'ajuda per acabar els conflictes que hi ha ara al món? L'Associació Catalana per la Pau ha reunit tres guerrillers que van deixar les armes per fer la pau.
-
"Era una casa d'esclavatge"
13/11/2024 Duración: 33minLa repressió contra algunes dones d'institucions lligades a l'Església catòlica ha estat recurrent a l'estat espanyol, a Irlanda i a Guinea Equatorial. Les víctimes no han rebut mai una disculpa pública dels ordes religiosos que gestionaven els reformatoris, on se'ls imposava una moral sexual patriarcal i treballaven sense cobrar.
-
"La solució no és venir a Europa, sinó treballar per una vida millor a l'Àfrica"
19/06/2024 Duración: 30minHi ha africans que, després de formar-se a Europa, tornen a casa per sortir-se'n. D'altres treballen aquí per evitar que més compatriotes es juguin la vida en la travessa. Per Ousman Umar, que va patir un calvari per arribar aquí, la solució de la crisi migratòria no és al mar ni a les fronteres; només l'educació pot transformar l'Àfrica.
-
Haití, un país en guerra
05/06/2024 Duración: 33min"Es pot comparar amb Gaza, no hi cauen bombes però pot ser pitjor", expliquen des dels afores de Port-au-Prince. Haití no està en guerra contra ningú però té xifres de conflicte bèl·lic, amb 7.500 morts el darrer any i mig. D'on ve aquesta violència i inestabilitat crònica?
-
"No ens volem sacrificar per la transició energètica del nord, ja hem patit prou"
22/05/2024 Duración: 30minLa transició energètica per deixar de cremar combustibles fòssils depèn de les terres rares. Extreure-les i processar-les és controvertit i genera conflictes socioambientals arreu del món. Passarà com a la colonització i les matèries primeres i després amb el petroli, que Occident les traurà de fora per no embrutar a casa?
-
Tot queda a casa (II part)
08/05/2024 Duración: 30minL'Aràbia Saudita és un altre país controlat per una sola família: els Saud. Ara qui hi ostenta el poder és Mohammed bin Salman. El príncep hereu pretén deixar enrere la dependència del país amb el petroli i, per alguns, renta la cara dels abusos contra els drets humans amb l'esport o amb projectes futuristes i suposadament respectuosos amb el medi ambient.
-
Tot queda a casa (I part)
10/04/2024 Duración: 31minHi ha països controlats per una sola família, on el poder es reparteix entre els parents i passa de pares a fills. Però per què la família es converteix en el nucli de l'autoritat? És el cas de Guinea Equatorial amb Teodoro Obiang Nguema, el líder nacional no monàrquic que porta més temps al poder al món. Va fer un cop d'estat contra el seu tiet i té previst passar el poder a un dels descendents.
-
"Abans em sentia despullada sense el vel al cap, però ara sovint no el porto"
13/03/2024 Duración: 22minAlgunes iranianes han deixat el vel a casa per rebel·lar-se contra el règim. D'altres el porten posat per estalviar-se problemes però volen emigrar. També n'hi ha que el porten convençudes i que consideren l'Iran un exemple a seguir. La revolta que va començar el setembre del 2022 ha canviat el futur de la república islàmica però per ara no farà caure el règim.
-
La societat iraniana infantilitza les dones
29/02/2024 Duración: 31minLes dones iranianes fa disset mesos que protesten, ara ja no amb manifestacions massives, però sí amb petits actes de desobediència civil, com ara no portar el vel al cap. L'obligació de portar el hijab és la més visible de les discriminacions, però n'hi ha d'altres: hereten la meitat que els homes o el seu testimoni en un judici val menys que el dels homes.
-
"Em sento orgullós de ser un traïdor"
14/02/2024 Duración: 31minHi ha moltes històries d'herois que lluiten al front, però dels que fugen per por o per convenciment n'hi ha molt poques. Al final de la Guerra Civil la deserció va ser un fenomen habitual. A les guerres modernes també hi ha qui decideix no allistar-se a l'exèrcit malgrat que molts els diuen traïdors. El seu relat sovint queda silenciat.
-
Per què hi ha tants exbanquers que arriben a la primera línia de poder?
31/01/2024 Duración: 32minMacron, Sunak o Mitsotakis van treballar a bancs d'inversió abans de ser presidents o primers ministres de governs conservadors. N'hi ha també que lideren projectes polítics d'esquerres. I què busquen empresaris d'èxit com Berlusconi o Trump quan salten a l'arena política?
-
Starlink i la militarització de l'òrbita terrestre
17/01/2024 Duración: 30minRússia va tallar la telefonia als territoris ocupats i al front de guerra d'Ucraïna el 2022. Llavors les autoritats ucraïneses van demanar a Elon Musk que activés l'Starlink, una xarxa de satèl·lits que donen internet d'alta velocitat i que són fàcils de transportar i econòmics. Ara són molt útils en el camp de batalla, però és una bona idea que un exèrcit depengui del multimilionari Musk?
-
L'Índia, dels somnis de superpotència a empresonar l'oposició
20/12/2023 Duración: 33minL'Índia aspira a ser una superpotència després d'enviar una nau al pol sud de la Lluna i de superar la Xina en habitants. Però l'anomenada "democràcia més gran del món" perilla. Una de les veus més crítiques, l'escriptora Arundhati Roy, pot anar a la presó per criticar els intents del partit al govern d'acabar amb la diversitat i convertir l'Índia en un país amb una sola religió i una sola llengua.
-
Els minerals per fabricar mòbils, la perdició congolesa
07/12/2023 Duración: 33minGairebé tothom té un mòbil a la butxaca, però sabeu que per fabricar-los calen molts minerals que sovint alimenten conflictes als països d'on s'extreuen? Un exemple de llibre és la República Democràtica del Congo, on més de 250 guerrilles exploten les mines de cobalt, coltan o tungstè per a les multinacionals occidentals.
-
El fentanil: la gran matança nord-americana
22/11/2023 Duración: 30minEl consum de fentanil als carrers provoca xifres de morts de pandèmia als Estats Units. El tràfic il·legal d'aquest opioide sintètic, de 80 a 100 vegades més potent que la morfina, és el millor negoci dels càrtels mexicans. Als Estats Units no hi ha atenció mèdica pública i això dificulta encara més la prevenció per abaixar la demanda de fentanil. Estem preparats a Catalunya per evitar una crisi semblant?
-
Mèxic es dessagna
08/11/2023 Duración: 32minDes del 2006, quan va començar l'anomenada guerra contra el narcotràfic, Mèxic ha patit més de 420.000 assassinats i 110.000 desaparicions. Molts dels mexicans que es dediquen al narcotràfic, més que diners, busquen poder i admiració. I algunes sèries hi han contribuït. Aquesta idealització ve d'un discurs que separa el narcotraficant i les autoritats, quan en realitat hi ha molta corrupció, tant a Mèxic com als Estats Units. De fet, les armes dels càrtels mexicans venen dels Estats Units i la trama criminal a Mèxic té continuïtat al veí del nord.
-
La mutació de la màfia italiana: de la sang a la discreció per fer negocis
05/07/2023 Duración: 31minMalgrat que la Cosa Nostra, a Sícilia, va ser la més influent, l'Ndranguetta, a Calàbria, és ara la màfia més poderosa. Els mafiosos ja no busquen tant dominar territori amb assassinats i venjances com passar desapercebuts per fer negocis i dominar les institucions. La màfia "factura" a Itàlia 40.000 milions d'euros l'any, l'equivalent al pressupost de la Generalitat. I alerta, perquè la màfia italiana també s'hi troba bé, a Catalunya.
-
Qui controli la intel·ligència artificial, controlarà el món
21/06/2023 Duración: 29minEls Estats Units i la Xina competeixen per la Intel·ligència Artificial (IA) mentre que la UE la regula. L'ètica però no és la mateixa arreu i serà molt difícil fer-ne un sistema de governança mundial. La IA té avantatges, estalvia feina als humans, però també riscos: què passa si cau en mans equivocades o si la deixem sola a l'hora de prendre decisions? A més, les grans tecnològiques s'ocuparan que la IA es faci servir per fer el bé comú?